Slavte sladkostí: Kam zavítat na Mezinárodní den čokolády?

Předpokládaná doba čtení: 3 minuty

I ta hořká vám osladí život. Čokoláda, asi nejoblíbenější potravina na světě. Skvěle chutná, dodává energii, zlepšuje náladu i zdraví a šeptá se, že díky antioxidantům zpomaluje stárnutí. Připravili jsme pro vás několik tipů, kam si udělat výlet za prvotřídní čokoládou, kde zaplatíte svou kartou eBenefity. Už se vám sbíhají sliny?

mezinárodní den čokolády s eBenefity

Než opustíte tato muzea, přepočítejte si děti

Pokud do následujících dvou muzeí vyrazíte s dětmi, při odchodu se ujistěte, že jsou s vámi. Nedivili bychom se totiž, kdyby se v muzeu rozhodly schovat a strávit tam produktivní noc plnou mlsání. 🤤

Problém? Ani ne. Až na to, že by vaše děti mohly sníst muzejní exponáty.

Je to tak, čokoláda má své muzeum. Vlastně rovnou dvě muzea, a v obou můžete vstup zaplatit kartou eBenefity, konkrétně na GoOut. První z nich, Muzeum čokolády a marcipánu, je v Táboře. Dozvíte se v něm vše o historii čokolády i pěstování kakaa, o tom, jak dobyla Evropu, jak se čokoláda připravovala a konzumovala – i jakými reklamami ji kdy inzerovali.

V muzejní dílně si děti mohou vyzkoušet odlévání čokoládových figurek a práci s marcipánem. Tomu se věnuje druhá část expozice. Najdete v ní i modely městských staveb vyrobené z marcipánu.

Čokoládové dobrodružství v Praze

I v Praze najdete muzeum čokolády. Jmenuje se Chocotopia a má hned dvě patra. Pokud vás vždycky zajímalo, jak souvisí čokoláda s krvavými rituály Mayů a Aztéků, v Celetné ulici jste na správné adrese.

Děti tu mají postaráno o mlsání i zábavu. Součástí expozice jsou i různé interaktivní aktivity, např. pomoci archeologovi odhalit tajemství čokolády. V nabídce jsou i čokoládové workshopy a kurzy, kde může každý přiložit ruku k dílu. (Anebo ruku s kouskem čokolády k ústům, je to na vás.)

Překvapte vlastnoručně vyrobenou čokoládou

Představte si tuto scénu: Do práce, na návštěvu u příbuzných nebo mezi přátele přinášíte čokoládu a každému nabídnete. Pocit? Na frajera! 😎 A obavy stranou, na výrobě domácí čokolády není vůbec nic složitého.

Potřebujete pouze hrnec na vaření ve vodní lázni. A pokud ho nemáte, dobře poslouží i dva hrnce, které do sebe zapadnou. Ve větším přivedete vodu k varu a v menším, který naplníte asi do dvou třetin, rozpouštíte ingredience.

Tady je jejich seznam:

  • 250 gramů moučkového cukru
  • 100 gramů kakaa
  • 200 gramů ztuženého rostlinného tuku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • Volitelně přidejte mandle, ořechy nebo cokoli podle vás ve vaší čokoládě nesmí chybět

Postup:

  • Rozpusťte tuk a smíchejte ho s ostatními ingrediencemi do hladké hmoty
  • Směs krátce povařte…
  • … a horkou nalijte do formiček, které jste předtím vypláchli studenou vodou
  • Nechte vychladnout – a poté čokoládu vyklopte

A je to. Snadné, že?

Přejeme vám, ať se dílo podaří a sklidíte samou chválu.


Ruben Vančo

Autor

Ruben Vančo Marketing Manager

otec dvou dcer, zastánce výkonnostního marketingu, zrychlující se půlmaratonec, amatérský milovník malých scén, fanoušek elektro swingu, kávový hedonista, veselý cyklista, užaslý pozorovatel…

mezinárodní den čokolády